Column: Let’s talk about our fears

7 juni 2015

Columns, Lifestyle

Iedereen heeft angsten, jij, je zus, de buurvrouw, je verre nicht. De ene heeft ergere angsten dan de ander, maar iedereen is wel ergens bang voor. Ook al spreken mensen soms hun angsten niet uit. Ik wel, ik ben al m’n hele leven lang bang voor iets.

Het is bijna zomer en heerlijk weer, dus de tijd om je goed in te smeren en naar het strand te gaan om met honderden andere Nederlanders te liggen bakken en zwemmen. Behalve ik dan. Picture this: je ligt op een luchtbed midden op het water. Je hebt je zonnebril op en je ogen dicht omdat de zon zo fel schijnt. Je drijft verder en verder van de kust af, wat niet erg is omdat het nog wel terug te zwemmen is. Dan ineens voel je iets onder het luchtbed stoten. Je denkt dat het een golfje is en negeert het. Dan hoor je allemaal mensen roepen vanaf de kust en kijk je om je heen. Het water is donkerder waar jouw luchtbed drijft. Alsof er iets onder je zwemt. Dan BAM er knalt van onder iets hards tegen jouw bed aan en je valt in het water. Iedereen langs de kust is naar je aan het schreeuwen, maar het is te laat. Een enorme vin duikt voor je neus boven water. Je voelt iets tegen je benen glibberen en voordat je kan gillen wordt je naar beneden getrokken. End scene.

sharkattack

Dit is mijn grootste angst die ik al van jongs af aan heb. Het is in de loop der jaren wel minder geworden (het feit alleen al dat ik een keer heb gesnorkeld maakt dat ik enorm trots op mezelf ben) maar het zal altijd bij mij blijven. De nachtmerries die ik soms heb, gaan over een open zee waar ik verloren rond drijf met de grootste walvissen en haaien onder mij. Die angst gaat niet zozeer over het mogelijk opgegeten worden, maar meer dat ik alleen en klein ben in een onzichtbaar gebied waar veel grotere en sterkere wezens de dienst uit maken. Wat niet zo gek is, want de meeste angsten gaan over onmacht. Iedereen heeft wel een grootste angst waar men machteloos vastzit in een ruimte, zoals bijvoorbeeld in een kleine kamer of hoog op een toren. Ook angst voor de dood is onmacht. We weten allemaal dat we sterven, maar we kunnen er niks aan veranderen.

Nu veranderen je angsten natuurlijk ook met de situatie in je leven van dat moment. Kinderen zijn bang voor monsters, studenten zijn bang voor school en sociale uitsluiting en volwassenen voor ontslagen worden, geldproblemen en de gezondheid. Nu ik bijvoorbeeld helemaal alleen woon en ben afgestudeerd, zijn mijn nachtmerries en angsten anders dan voorheen. In heb nu in plaats van nachtmerries over het op tijd inleveren van portfolio’s, nachtmerries over dat ik te weinig geld op mijn rekening heb of dat mijn telefoon kapot gaat zodat ik niet kan melden dat ik te laat kom op mijn werk.

Angst is evolutionair heel belangrijk voor ons. Zonder angst zullen wij ook niet hard ons best doen om te overleven en sterft het menselijke ras uit. Zonder angst is er geen ambitie en overlevingsinstinct en blijven we zitten waar we zitten. Helaas blijft bang zijn wel enorm stressvol.

Dus, ik ben benieuwd: wat is jouw grootste angst? Tell me!

Tip van de week:
Maak een fiets of skeelertrip door een natuurgebied. Het wordt deze week lekker weer, en niet té heet dus perfect voor een beetje beweging in de natuur. Je kunt zelfs een picknickmand meenemen en daarna lekker genieten van een uitgebreide lunch.

Geschreven door Isa Jonkers

Advertenties
, , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Column: Let’s talk about our fears”

  1. beautypraatjes Zegt:

    Ik heb een verschrikkelijke angst voor spinnen (zoals zoveel andere) maar ook alles wat me de dood te maken heeft…ik vind het verschrikkelijk om op een kerkhof te lopen en als we een winkel voorbij rijden met grafzerken en dergelijke dan draai ik altijd mijn hoofd 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: