Column: Gesprekken op het toilet

17 mei 2015

Columns, Lifestyle

Iedereen die wel eens uit is gegaan, of het nou een club of bruine kroeg is, weet waar ik het over heb als ik zeg: toiletgesprekken. Zelfs buiten het uitgaan heb ik dit fenomeen vaak meegemaakt. Maar met alcohol gemixt met bloed stromend door de aderen, zijn mensen toch meer open tegenover vreemden. Of ze nou aan je bekend maken dat ze moeten kotsen (heb ik echt meegemaakt) of dat ze duidelijk willen maken dat ze je haar zo mooi vinden en er daarom ook meteen met plakkerige handjes aan gaan zitten (ook echt meegemaakt). Toiletgesprekken zijn nooit saai. Soms ongewenst, maar nooit saai.

Hence, waarover ik het eigenlijk wilde hebben: mijn toiletgesprek in de bioscoop in Londen. Ik had net een film gezien, en natuurlijk was het druk bij de vrouwentoiletten want wanneer kan je als vrouw eens normaal naar een openbare toilet zonder eerst een kwartier of zelfs langer in een ellelange wachtrij te staan waar elke vrouw bloedchagrijnig is omdat ze allemaal nodig moeten plassen. Anyways, ik stond in de rij om naar de wc te gaan. Het was een kleine wc-ruimte, dus je kon maar met z’n tweeën daar staan. De rest stond achter de gesloten deur (haha, dag sukkels). Ik stond daar met een oudere vrouw, ik schat iets van in de 80 misschien zelfs wel 90. Ze had een groen deftig hoedje op, met een pauwenveer erop, en had een manteljasje aan met precies dezelfde kleur. Ook had ze echt werk gemaakt van haar make-up, want ze zag er ontzettend netjes en mooi uit. Rode lippen, lichtblauwe oogschaduw, beetje rouge op de wangetjes. Kortom, een erg chique dametje. Zo zagen mijn oma’s er nooit uit in ieder geval.

toilet01

De film die net was afgelopen was een oude klassieker uit de jaren ’40, dus het was niet zo vreemd dat er veel oude mensen tussen het publiek zaten. Toch vond ik het fascinerend dat er zo’n deftig dametje naast mij in een oude toiletruimte stond van een lelijk vervallen bioscoop. Wat zou haar verhaal zijn? Misschien was zij een weduwe, en was deze film een herinnering aan haar eerste date met haar man. Of misschien kende zij wel één van die acteurs persoonlijk, en ging zij als een soort afscheid nog naar elke film waar haar oude vriend(in) in speelde. Of misschien speelde zij wel een achtergrond karakter in die film en ging zij in een waan van vergaande glorie nog naar elke voorstelling van deze film. Zij zag mij kijken en knikte vriendelijk naar mij. Ik wilde nu een toiletgesprek beginnen. Ik wilde weten wat deze vrouw hier deed, en wat voor een geweldige verhalen zij had over haar leven. Ze opende haar mond.

“Would you like some gum, young lady?”

Ik knikte en nam een stukje kauwgom van haar. Toen gingen er twee toiletdeuren open en konden we plassen. Ik heb haar nooit meer gezien.

Tip van de week:

  • Ga naar de Uitkijk in Amsterdam (de oudste bioscoop van de stad) en bezoek een oude klassieker. Deze maand zijn er de komende weken Spaghetti Westerns te zien, zoals For a View Dollars More met een jonge (knappe) Clint Eastwood. Aanrader!

 Geschreven door: Isa Jonkers 

Advertenties
, , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Column: Gesprekken op het toilet”

  1. chucky1012 Zegt:

    Zo herkenbaar!
    Fijne post om te lezen.
    Volgens mij gaat dit nu anders.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: