Column: Sinaasappelen en drank

Lang leve koning Willy! All hail the king! Vandaag is het Koningsdag, maar laten we eerlijk wezen: wij vieren Koningsdag omdat wij feest willen vieren en niet per se omdat Alex jarig is. We krijgen een dag vrij van ons werk, krijgen de kans om een oud bordspel uit onze jeugd voor een goedkope prijs ergens van een kleedje langs de kant van de weg te kopen of kunnen op een feest helemaal los gaan en gewoon een fijne tijd met onze vrienden hebben. Maar weten jullie wel hoe lastig dit was uit te leggen aan de Engelsen toen ik in Londen was?

Ten eerste, de Londenaren kennen Queensday oftewel Kingsday wel een beetje. Ze hebben bijvoorbeeld kennissen die speciaal daarvoor een weekendje naar Amsterdam gaan. Ze hebben de foto’s op internet gezien van grote groepen mensen in oranje kleren die bier zuipen en dingen slopen. Dus ze zijn zeker geïnteresseerd, party animals dat ze zijn, in wat voor een feestdag dit eigenlijk is. Daarom kreeg ik van elke Londenaar aan wie ik vertelde waar ik vandaan kwam, te horen: “Holland? Aah yes, Queensday right! That crazy party where everybody wears orange? That’s supposed to be amazing, right?” En dan moest ik iedere keer weer netjes uitleggen dat het soms inderdaad ‘amazing’ is en waarom wij Nederlands in godsnaam zo’n groot feest geven met het thema oranje ter ere van onze koning of koningin.
koningsdag1

De Engelsen zijn meer koningsgezind dan wij Nederlanders, en zelfs zij hebben niet zo’n uitgebreid feest ter ere van de verjaardag van the Queen. Ik legde uit dat het meer een soort excuus is voor de Nederlanders om zich helemaal kapot te zuipen. Maar dat was niet eens het grote vraagteken bij de Londenaren. Ik moest uitleggen waarom wij ons in oranje kleden. Nou, vertelde ik, het heeft te maken met onze eerste koning, Willem van Nassau. Hij had namelijk een neef die de prins van Orange, een gebied in Frankrijk, was maar toen stierf en Willem die titel gaf. “So it has nothing to do with oranges? I always thought it was your national fruit.” Nee, geen sinaasappelen. Ten minste, zo dacht ik later, niet dat ik weet. Misschien is het in het vervolg wel beter als wij gaan drinken ter ere van de sinaasappel. Sinaasappelen geven ons vitamine C en zijn nog eens lekker ook. We hebben er meer aan in ons dagelijks leven dan Willy en Max, die eigenlijk gewoon per toeval op de troon zijn gekomen. All hail the orange! Ik weet wel waarop ik ga drinken vandaag.

Veel plezier allemaal met drinken en/of slenteren langs de kraampjes en kleedjes.

Tip van de week:

  • Ga naar de World Press Photo exhibition in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Er zijn daar de winnende heftige maar zeer indrukwekkende foto’s van vorig jaar te zien. Een enorme aanrader, maar wees voorbereid op heftige beelden. Het is er nog tot en met 5 juli.

 Geschreven door: Isa Jonkers

Advertenties
, , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Column: Sinaasappelen en drank”

  1. chucky1012 Zegt:

    Leuk om te weten.
    Sinasappelsap heb ik al op en heerlijke thee.

    Fijne dag Xoxo

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: