Column: Het oude Londen = veel narigheid

Ik heb een lugubere en toeristische week achter de rug. Iets wat blijkbaar goed samengaat in Londen. Want in de rijke geschiedenis van deze stad zit behoorlijk wat narigheid verstopt. Of, nou ja, niet eens verstopt eigenlijk. De Engelsen paraderen er hier met een vreemde trots mee rond. Alsof ze zo nooit hun sterfelijkheid zullen vergeten. Of misschien houden ze gewoon van dingen die je aan het schrikken maken. Zeker is in ieder geval zeker: Londen is griezelen! Boe!

Verschillende musea en attracties gaan over de geschiedenis van het oude Londen, wat best normaal is. Er zijn bijvoorbeeld heel veel exposities over De Great War en WOII natuurlijk, maar er zijn ook veel attracties en evenementen over veel oudere gebeurtenissen. Zoals the Great Fire of Londen uit 1666 die vijf dagen duurde en een enorm gedeelte van de stad verwoeste. Of de grote pestepidemie rond diezelfde tijd en de vele bloederige executies van protestanten en katholieken. Maar natuurlijk ook Hollywood-beroemde Jack the Ripper die prostituees vermoordde en Guy Fawkes die het Parlement wilde opblazen, maar werd ontdekt en op gruwelijke wijze werd doodgemarteld. Of het verhaal van Sweeny Todd, de kapper die zijn slachtoffers na een scheersessie vermoorde en de lijken gaf aan zijn onderbuurvrouw Mrs Lovett die er taarten van bakte.

griezelenlondenisa

De Engelsen zijn gek op deze gruwelijke waarheidsgetrouwe- en fictie verhalen uit de geschiedenis. Ik ben deze week naar The Clink (een van de oudste nog intacte gevangenis van het vroegere Londen), The Londen Dungeon en Madame Tussauds geweest. Allemaal plekken waar ze deze verhalen omarmen. Compleet met kamers waar er letterlijk ratten over de grond rennen (wel in een plastic buis thank god), enge mannen met pestdokter-maskers rondlopen en je haast niet durft adem te halen door de verschrikkelijke stank. Of kamers waar je op een afspeelbandje het gegil en gejammer van gevangenen hoort in een martelkamer waar je zelf op de stoel kan zitten, om maar even mee te krijgen hoe het was in die tijd (martelen niet inbegrepen). Acteurs laten vol enthousiasme zien met wassen beelden en andere acteurs hoe mensen vroeger werden geëxecuteerd. Leuk! Maar dat had ik nou niet echt verwacht van een kindvriendelijke plek als bijvoorbeeld Madame Tussauds. Hetgeen de rondleidingen door het oude Londen gepaard ging met het harde gehuil van alle baby’s en kleine peuters wier ouders, net als ik, geen flauw benul hadden van wat hen te wachten stond. Jeej, geschiedenis!

Tips van deze week:

  • Bezoek The Londen Dungeon voor een spannende rondleiding door het oude Londen. Het is niet zo heel eng, maar verwacht wel soms te schrikken van acteurs die plotseling voor je neus staan in het donker. Ook is er een kans (vooral als je een mooi meisje, of grote jongen bent) om uitgekozen te worden mee te doen met de acteurs. Daarin inbegrepen: doen alsof je opengesneden wordt door een chirurg achter een gordijn, in een martelstoel of kooi zitten en voor een rechtbank staan waar je beschuldigd wordt piraat of spion te zijn.
  • Ga naar Madame Tussauds! Zelfs als je in Amsterdam of in een andere stad er daar bent geweest, is deze Tussauds aan te raden. Ga op de foto met je favoriete sterren, wereldleiders, seriemoordenaars, maar ook met de koninklijke familie en ga in The Spirit of London Ride, waar je in een taxi een rondleiding krijgt door Londen door de jaren heen. Compleet met stinkende pestkamers.
  • Voor wat vrolijkers: ga naar het V&A Museum of Childhood. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook volwassenen. Je kan daar een kijkje nemen in speelgoed en kinderkleren vanaf de middeleeuwen tot en met nu. Nostalgie en interessant!

Geschreven door Isa Jonkers 

Advertenties
, , , , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Column: Het oude Londen = veel narigheid”

  1. chucky1012 Zegt:

    Ik zou dus er dus nooit alleen naar toe gaan.
    Krijg er nu de kriebels van.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: