Katertje? Zo kom je er vanaf!

16 januari 2015

Gezondheid, Lichaam, Lifestyle, Vrije tijd

Je kent het wel. Gisternacht stond je nog op de tafel vals mee te zingen met Girls Just Wanna Have Fun, nu lig je met knallende hoofdpijn in bed en moet je af ten toe haastig de badkamer in vluchten. Heel fijn: je hebt een kater! Maar wees niet getreurd, er valt iets aan te doen. Er bestaat jammer genoeg geen enkele remedie tegen een kater, máár je kan natuurlijk wel het leed behoorlijk verzachten. Lees hier 13 anti-kater tips!

1.     Water drinken
Het is heel cliché om deze tip op nummer 1 te zetten, maar toch is dit het belangrijkste hulpmiddel tegen katers. Alcohol veroorzaakt namelijk dehydratie van de lichaamscellen. Om weer op een goed vochtniveau te komen, helpt water het best. Bovendien is water is goed tegen de nadorst en het activeert de stofwisseling. Het levert ook belangrijke mineralen op die tegen een kater helpen, zoals magnesium.

antikater1
2.     Eieren – rauw of gewoon lekker gebakken
In een ei zit het aminozuur cysteïne, en dat is volgens wetenschappers het beste medicijn tegen een kater. Deze stof is ontgiftend en zorgt ervoor dat de alcohol snel wordt afgebroken. Je kunt gewoon een eitje bakken of koken, maar voor de avontuurlijken onder ons: doe de James Bond remedie. Dat is een glas met een rauw ei, worcestershire sauce, een beetje hot sauce en een snufje zout en peper. Drink smakelijk!

3.     Veel zout
Drink een kommetje hete bouillon of eet je eieren met gesmolten kaas of strooi er wat zout overheen. Chips of gezouten pinda’s helpen ook. Zout houdt veel vocht vast, en dat is precies wat je lichaam dan nodig heeft. Ook heeft je lichaam tijdens een kater vaak een grote behoefte aan zowel zout als zuur eten.

4.     Korte wandeling in de frisse lucht
Het is niet het eerste waar je naar verlangd als je een kater hebt, maar het is toch echt goed voor je! Frisse lucht heeft vaak een helende kracht. Haal diep adem en blaas de lucht langzaam weer uit. Let zelf goed op de reacties van je lichaam. Je merkt vanzelf wanneer je wil stoppen met lopen. Wees vooral ook niet te hard voor jezelf!

5.     Vitamine B
Alcohol berooft je lichaam van de kostbare vitamine B. Dit tekort zorg voor de hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid die bij een kater horen. Neem een tablet vitamine B en eet veel voedsel waar deze stof inzit, zoals bijvoorbeeld rozijnen of bananen.

6.     Kokosnootwater
Kokosnootwater, niet te verwarren met kokosnotenmelk, is een soort natuurlijke energydrank. Het wordt uit jonge, groene kokosnoten gehaald. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vol zit met elektrolyten die helpen het lichaam de hydrateren. Daarnaast zorgen de elektrolyten ook voor energie, omdat de spieren ervan versterken. De beste manier om het te drinken, is eigenlijk rechtstreeks uit een kokosnoot. Als het vers is, zitten er namelijk nog bepaalde enzymen in die je lichaam helpen repareren en reinigen. Perfect tegen een kater dus!

coconutwater
7.     Artisjokken
Een artisjok is een oeroud medicijn tegen leverklachten. Te veel alcohol is natuurlijk moeilijk te verwerken voor je lever, dus waarom niet een handje helpen? Ook heeft het een stof in zich dat ervoor zorgt dat een opgezwollen gevoel en misselijkheid wordt verminderd.

8.     Teunisbloemoliepillen
Dit is een ook een oeroud anti-katermiddel. Inwendig gebruik van deze olie zorgt ervoor dat de misselijkheid daalt en helpt ook je lever te herstellen. Je kunt deze pillen gewoon bij de Kruitvat of de Tuinen halen.

9.     Komkommers
Je lichaam heeft hydratatie nodig en een komkommer bestaat uit 96% uit water. Het heeft ook de voordeel dat het geen smaakje heeft, zodat je maag niet overstuur raakt. Je kunt ook bijvoorbeeld een komkommersalade maken met zout en azijn. Of een alleen beetje zout strooien over je komkommer. Je lichaam heeft tijdens een kater vaak grote behoefte aan zout en zuur eten. Zie ook tip nummer 3.

10.  Kamillethee
Kamille helpt tegen misselijkheid. Door kamillethee te drinken wordt je lichaam weer gehydrateerd en wordt je maag gekalmeerd.

11.  Geroosterd brood met honing
In brood zit kalium en natrium en in honing zit fructose. Deze stoffen helpen alcohol af te breken. Bovendien is het lekker en niet al te heftig voor je maag. Honing herstelt ook de bloedsuikerspiegel, die op dat moment dan erg laag is.

banana

12.  Fruit –  Kiwi’s en bananen
Elk fruit is natuurlijk goed tegen een kater door de fructose die erin zit, maar vooral kiwi’s en bananen zijn aan te raden. In kiwi’s zitten meer vitamine C dan andere vruchten en ze zijn een goede kaliumbron. Bovendien hebben de meeste kiwi’s een zure smaak. Precies waar je lichaam behoefte aan heeft en gelukkig niet al te zoet, zodat je niet misselijk wordt. In bananen zit veel vitamine B.

13.  Slapen
De beste remedie is ook vooral lekker slapen. Als je al het voorgaande heb geprobeerd en je voelt je nog steeds niet helemaal 100 procent, doe dan nog even een dutje. Je lichaam moet vaak niet alleen bijkomen van de alcohol, maar ook van het weinig slapen en het vele bewegen in de nacht. Dus doe vooral die oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker!

Door Isa Jonkers

Advertenties
, , , , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

3 reacties op “Katertje? Zo kom je er vanaf!”

 1. chucky1012 Zegt:

  Dat zijn handige tips!
  Behalve die van het water drinken wist ik de andere tips niet.
  Dit lijstje is zo handig om te bewaren.

  Happy Friday Xoxo

  Beantwoorden

 2. Madeleine begint opnieuw Zegt:

  Super handig!! Niet voor mij natuurlijk…voor een ehhh vriendin 😉 ik drink nooit te veel…bijna nooit…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: