Kokerrok of toch casual?

18 februari 2013

Columns, Lifestyle, Maatschappij, Werk

Het is gelukt! Je hebt die onwijs leuke nieuwe baan te pakken. Maar wat moet je aan? Ga je voor een casual look of toch voor een zakelijke outfit? 

Het is algemeen bekend dat iedere vrouw nadenkt bij wat zij aantrekt. Maar dit kan extra lastig zijn wanneer je je eerste dag bij je nieuwe werkgever tegemoet gaat. De overweging ‘wat kan wel en wat kan niet’ maak ik dan ook meerdere keren voordat deze dag begint. Hoe kan je dit nou het beste aanpakken?

Ik denk dat het meer een kwestie is van observeren en aanvoelen. Ook al kan dit bij een aantal mensen heel lastig zijn. Zo kwam er in mijn ‘carrière’ – zoals dat tegenwoordig heet – een nieuwe collega zich voorstellen op haar eerste werkdag. Ik denk dat een festivaloutfit een geschiktere naam is voor wat zij toen aanhad… Ik omschrijf: doorzichtige donkere panty, kort spijkerbroekje inclusief rafels, een wollen trui en om het af te maken enigszins modieuze pumps met een doorzichtige hak. Nou was het geen functie waarbij je in een kokerrok hoeft te lopen maar wel een bedrijf waarbij je beleid naar voren brengt en je werkt vanuit een bekende naam. Nee, dit kan dus niet en ik vroeg mij stiekem af waar zij haar sollicitatiegesprek met mijn baas had gehad… Ik gooide het bij vrienden in de groep en er kwam een anekdote naar boven waarin iemand vertelde dat een collega ook eens kritiek kreeg op haar kleding en zij dit afhandelde met de reactie: “Je neemt mij maar zoals ik ben.” Knap! Maar ook een nee. Je hebt nou eenmaal te maken met een aantal factoren wanneer je voor een baas gaat werken.

kledingkiezen

Voordat ik de keuze maak om bij het bedrijf van een nieuwe werkgever aan de slag te gaan en uitgenodigd ben voor een sollicitatiegesprek, ben ik er al eens geweest. Ik heb een indruk van de mensen die er werken en het meest belangrijk natuurlijk: het bedrijf zelf. Ik kijk om mij heen en tijdens een sollicitatiegesprek heb ik het ook over het bedrijf, de werkzaamheden en het beleid. Daardoor weet je eigenlijk al – als het goed is – wat de do’s en don’ts zijn op het gebied van bedrijfskleding. Maar er zijn natuurlijk gigantisch veel verschillende bedrijven en de daarbij horende functies. Neem een kledingwinkel. Wanneer je als verkoopster in de winkel staat draag je nieuwe collectie om zo een voorbeeld te zijn voor klanten. Maar wanneer jij de secretaresse van desbetreffende winkel bent en zit je op kantoor, hoeft dit niet noodzakelijk te zijn. Je ziet er wel verzorgd uit en draagt modieuze en hippe kleding. Dit is in tegenstelling tot een secretaresse bij een bouwbedrijf. Het verzorgende aspect blijft maar een nette outfit van de Zara of Superstar voldoet.

Tips

  • Overleg tijdens je sollicitatiegesprek wat de bedoeling is qua kleding. Wees niet bang dat dit een gekke vraag is want je toont belangstelling voor het bedrijf en komt professioneel over.
  • Wacht je eerste dag af en kijk goed om je heen.
  • Vraag aan een nieuwe aardige collega wat de bedoeling is als je er niet uit komt.

En anders: kies een beroep uit zoals stewardess, kraamverzorgster of je kunt een presentatrice worden! Zo hoef je helemaal geen keuze te maken…

Vind jij het moeilijk om kledingkeuzes te maken?

Door: Desiree Wiemer

Advertenties
, , , , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Kokerrok of toch casual?”

  1. Linda de Nijs Zegt:

    Blij dat ik in de grafische branche werkzaam was, ik kon aandoen wat ik wil, creativiteit mocht ook in mn outfits zitten! En dat is maar goed ook, want ik ben ik en ga me nooit anders kleden of anders voordoen. “Je neemt mij maar zoals ik ben.” is voor mij een JA maar dat is inderdaad een luxe die niet in elke branche past. 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: