Valentijnsdag: Ziek van de liefde

14 februari 2013

Columns, Lifestyle, Maatschappij

“Ik ben nu al ziek van de liefde, mijn hele zachte Valentijn.” Dit zijn de beginwoorden van de allereerste Valentijnsbrief, geschreven door de Franse Charles hertog van Orléans vanuit zijn gevangeniscel naar zijn vrouw in het jaar 1415. Geen zoete zinnetjes a la Shakespeare of misselijkmakende ‘rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw’ gedichtjes, maar gewoon een keiharde waarheid. Ziek van de liefde.

Ik zit dan niet in een Middeleeuwse gevangenis weg te creperen, maar ik voel die meneer Charles wel aan. Liefde is helemaal niet leuk. Tenminste, laten we zeggen, verliefdheid is helemaal niet leuk. En wat misschien nog vervelender is die speciale dag op 14 februari, die je extra helpt herinneren dat je niet kan leven zonder verliefdheid.

Brievenbus

Ik heb nooit van Valentijnsdag gehouden. Niet toen ik een vriend had, en al helemaal niet nu ik single ben. Wat een mooie feestdag was in oudere en betere tijden, is nu een commercieel kapotmakende dag die het leven van singles een hel wil maken. Als je in een relatie zit, ben je ineens verplicht om wat ‘leuks’ te kopen of te organiseren. En vaak gepaard met talrijke rode hartjes en schattige knuffeltjes. En als je partner niet blij genoeg reageert, komen er meteen de twijfels. ‘Houd hij wel genoeg van me? Is deze relatie wel oké? Waarom geeft hij mij in godsnaam een lachende teddybeer terwijl ik hem kaartjes voor een concert heb gegeven? Hoe krijg ik al die kleine rozenblaadjes van mijn bed af?’

Door Valentijnsdag word je gedwongen jezelf te openen en al je gevoelens te uiten. Gevoelens die je liever niet zo open en bloot neerlegt. Iedereen is ineens kwetsbaar op die ene speciale dag in februari. Samen af te spreken om niets te doen heeft ook totaal geen zin. Het valt goddomme gewoon niet te negeren.

Wij singles proberen het misschien te negeren, maar alleen zijn op Valentijnsdag doet toch wel een beetje pijn in een bepaald orgaan dat voor de juiste bloedstroming zorgt. We worden gedwongen na te denken over ons relatie loze leven, en wat de dagen daarvoor helemaal geen probleem was is nu juist wel een probleem.

Burnedheart

Het moment dat je in restaurant in stapt en twee kopjes koffie bestelt, in de hoop dat het lijkt alsof je vriend naar de toilet is, is niet eens zo gek als anderen denken. We worden haast gedwongen om dit soort streken uit te halen om onszelf beter te voelen. De angst om zielig te worden gevonden is groter dan zelfrespect op de dag van de liefde.

Valentijnsdag is een feestdag vol onzekerheden en pijnlijke momenten geworden. Brieven zoals van de hertog van Orléans kunnen niet meer, omdat de ontvanger daar gewoon te onzeker voor is en het niet aankan. De waarheid wordt verborgen, en gedichtjes over rode rozen en blauwe viooltjes worden aan elkaar uitgewisseld. Woorden veranderen snel in leugens, terwijl eigenlijk alleen pijn te vertrouwen is.

Valentijnsdag is één grote leugen.

Door: Isa Jonkers

Advertenties
, , , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Valentijnsdag: Ziek van de liefde”

  1. wbpepe Zegt:

    Lekker overtrokken, dus vermakelijk, maar op een aantal punten ben ik het er niet mee eens… Valentijnsdag zie ik niet als dwingend, niemand wordt gedwongen bepaalde dingen te doen. Het is allemaal commercie, zo ook pasen, sinterklaas en kerst. Samen afspreken niets te doen is prima, wij doen er ook niet aan mee en missen het geen seconde. Oja, ik had wel een lolly klaargelegd en een kaartje met mijn zoontje van 7 gemaakt, want hij is verliefd en heeft verkering met een meisje uit zijn klas. Té schattig 😉 Sowieso denk ik dat Valentijn in basis zou mogen zijn als Vaderdag en Moederdag. Iets zelf maken ipv de portemonee trekken. Een lief gedichtje is al voldoende. Maar mijn man en ik vinden het na ruim 10 jaar huwelijk wel prima hahaha.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: