Goed en slecht fruit? Het bestaat!

31 januari 2013

Eten, Gezondheid

Fruit is natuurlijk erg gezond, maar lang niet alle soorten zijn even goed voor je. Sommige soorten zitten namelijk vol met suiker en koolhydraten, en te veel hiervan is alles behalve goed. Welke fruitsoort is nou precies het beste voor je, en welk soort moet je met mate eten? Je leest het hier! 

Als mensen op hun lijn letten, gaan ze vaak heel veel fruit eten. Want dit is toch gezond? Klopt, maar met mate. De hoeveelheid suikers en koolhydraten die sommige soorten bevatten kunnen namelijk een echte dikmaker zijn. Het is verstandig om niet meer dan drie stukken per dag te eten. Lees hieronder welke fruitsoorten goed en juist minder goed voor je zijn.

Fruit

Goed fruit

 • De appel is het gezondste fruitsoort. Een normale appel bevat veel vezels. Je lichaam heeft per dag tussen de 20 en 30 gram vezels nodig. Deze vezels kunnen onder andere hartproblemen voorkomen, dus kom maar op met die appels!
 • De granaatappel is supergezond! Er zit veel vitamine C in en daarnaast bevat deze vrucht polyfenolen. Wetenschappeljk onderzoek heeft uitgewezen dat polyfenolen kankerbestreijden, daarnaast werkt het ontstekingremmend. Af en toe een lekkere granaatappel is dus erg goed!
 • Ook zijn abrikozen erg goed voor je gezondheid. Deze vrucht bevat een stof die in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Een handje vol aan abrikozen staat al gelijk aan 35% van de aanbevolen vitamines per dag.
 • Bananen zijn rijk aan potassium: dit stofje speelt een belangrijke rol bij hart- en spieractiviteiten. Wanneer je bijvoorbeeld vaak spierkramp hebt, neem een banaan! Je zal zien dat het dan minder wordt.
 • De zwarte bessen is het beste van het bessensoort. Een grote bak van deze bessen bevat ook maar 74 calorieën! De vrucht bezit 10 gram vezels per bakje, dus dat is al ruim 1/3e van wat een persoon per dag nodig heeft.
 • Blauwe bessen zijn erg gezond, want ze helpen ons afweersysteem. Ze maken het namelijk lastig voor bacteriën om ons lichaam binnen te dringen.
  Fruiteten
 • Ook kersen zijn erg gezond: dit fruitsoort bezit perillyl alcohol, dat kanker voorkomt. Ook is het erg goed voor je hart.
 • De grapefruit is een vitamine C-bom. Soms een beetje zuur, maar oh zo goed voor je gezondheid.
 • Een kiwi bevat ontzettend veel vitamine C en vezels. Voor mensen die een moeilijke stoelgang hebben: eet deze vrucht op een nuchtere maag voor het ontbijt.
 • En als laatste: de sinaasappel! Deze vrucht heeft niet alleen een hoog vitamine C-gehalte (60 mg) ook bestaat de sinaasappel uit 52 mg calcium en 40 mg vitamine B.

Welk fruitsoort moet je met mate eten?
Mango, druiven en ananas moet je met mate eten. Deze fruitsoorten bevatten ontzettend veel suiker. Eet deze dus niet te vaak, want een grote hoeveelheid van deze fruitsoorten is alles behalve goed. Hoe lekker ze ook zijn! Naast deze soorten kun je de avocado ook beter niet te veel eten. De avocado is een echte caloriebom! Een kwart van zo’n avocado  bevat al 170 kcal, wat gelijk staat aan vijf kiwi’s, zes citroenen en vier grapefruits!

Welk fruitsoort eet jij het liefst?

Advertenties
, , , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

een reactie op “Goed en slecht fruit? Het bestaat!”

 1. wbpepe Zegt:

  Ik ben het meest verzot op frambozen… zo lekker! Maar ook Papaya scoort heel hoog!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: