Alles over dromen!

Weleens een hond gezien in zijn slaap? Misschien wel een van de schattigste dingen die je gezien hebt. Piepende  geluiden komen uit zijn bekje, pootjes gaan heen en weer en het staartje begint te kwispelen. Hij droomt. Vast niet over nieuwe kleren kopen of vliegen over het sprookjesbos, maar toch is hij op dat moment even in een andere wereld.

Per nacht dromen we wel anderhalf tot twee uur lang. En iedereen droomt op een andere manier. Er zijn mensen die amper hun dromen herinneren en ook anderen die zich er juist uiterst van bewust zijn dat ze dromen en het ook kunnen sturen. Deze laatste dromers heten lucide dromers. En dat is aan te leren! Hier volgen een aantal tips om dromen te blijven herinneren en uiteindelijk ook zelfs te besturen. Lees je mee?
Sleeping

Dromen onthouden
De truc is om rustig wakker te worden. Dit kan je het beste oefenen in het weekend of een andere dag dat je niet door de wekker wordt getergd. Als je wakker wordt, blijf dan nog een halve minuut in dezelfde houding rustig in bed liggen. Het is belangrijk dat je nog niet nadenkt over wat je die dag gaat doen, probeer je hoofd leeg te houden. Na een tijdje – geen zorgen, kan even duren – komt er een beeld van je laatste droom opborrelen. Blijf op dat beeld focussen en probeer je te herinneren welk beeld je daarvoor zag. Zo blijf je doorgaan totdat je je geen beeld meer kunt herinneren. Het helpt om sleutelwoorden op te schrijven, zodat je later de droom niet vergeet. Dat geldt ook voor als je ’s nachts wakker wordt met een droom in het geheugen. Vaak denk je “Oh, dat weet ik morgen ochtend nog wel”, maar dat is vaak niet het geval. Schrijf in een boekje – of je telefoon- kort waar de droom over ging. Dan vergeet je het nooit meer!

Inhoud van dromen bepalen? Dat kan!
Hoe lekker is het als je zelf kan bepalen waar je droom over gaat? Het is mogelijk! Allereerst moet je ’s avonds ongeveer tien minuten – liefst in beeldvorm – over een onderwerp nadenken. Leg daarna voorwerpen dat je aan dat onderwerp doet denken in of naast je bed. Vervolgens herhaal je het onderwerp enkele minuten in je hoofd terwijl je in bed ligt. Als laatste schrijf je alle dromen die je die nacht hebt gedroomd op. Grote kans dat je in ieder geval binnen een week over het onderwerp hebt gedroomd.

Dromen besturen
Dit kan door lucide te dromen. Dat betekent dat je zo helder bent in je droom dat je er van bewust bent dat je droomt. De mate van luciditeit in een droom kan variëren. Bij een hoge mate heb je door dat je eigenlijk veilig in bed ligt en dat alles nep is. Bij een lage mate ben je er niet van bewust dat het een droom is maar kan je wel al de gebeurtenissen sturen. En wie wil dat nu niet?

Lucide dromen is vooral prettig bij nachtmerries. Want zeg nou zelf, als je wordt achtervolgd door een moordenaar en je weet dat het nep is, dan is het toch minder eng. Nog beter is zelfs dat je ervoor kan zorgen dat de moordenaar ineens in een poeslief lieveheersbeestje veranderd.
Nachtmerrie

Technieken
Er zijn verschillende technieken ontdekt die ervoor zorgen dat je het lucide dromen in de vingers krijgt. De handigste manier is de ‘werkelijkheidstest’. Het is de bedoeling dat je deze test een paar keer per dag doet en dit moet je enkele weken volhouden. Het houden van de werkelijkheidstest wordt dan zo’n gewoonte dat je het automatisch in je dromen ook doet. Vanzelf zal je deze test in je droom doen en beseffen dat het allemaal niet echt is!

 • Stop met alles wat je doet en kijk kritisch naar je omgeving. Vraag jezelf eens af of je droomt of dat het echt is.
 • Stel jezelf de volgende vragen:
 1. Wat ben ik aan het doen? Kan dat?
 2. Wat doen de anderen? Kan dat?
 3. Waar ben ik eigenlijk? Hoe ziet de omgeving eruit? Kan dat?
 4. Met wie ben ik hier?
 5. Hoe kom ik hier?
 6. Wat deed ik een halfuur geleden?
 • Trek een conclusie: ben ik wakker of droom ik? Als de antwoorden op de vorige vragen logisch zijn, ben je wakker. Het is belangrijk deze vragen wel altijd serieus te beantwoorden en bedachtzaam alles te overwegen. Als je het slordig doet, denk je bijvoorbeeld dat je in je droom wakker bent, terwijl dat niet zo is.
 • Blijf vooral kalm in je droom want als je te enthousiast bent omdat je door hebt dat je droomt, kan je wakker worden. Dit zal vaak in het begin gebeuren. Als je door hebt dat je wakker wordt, wrijf in je handen of draai rondjes met je armen gestrekt. Daardoor blijf je in de droomstatus.

Als je nou eenmaal lucide bent in je droom, is echt alles mogelijk. De wereld staat voor je open!

 Door: Isa Jonkers

Advertenties
, , , ,

Volg Fabeaulish!

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

2 reacties op “Alles over dromen!”

 1. wbpepe Zegt:

  Leuke informatie!!!

  Beantwoorden

 2. Nena Zegt:

  leuk om te weten 🙂
  ik denk zelf ook altijd aan leuke dingen voor ik ga slapen, klinkt misschien stom maar dan slaap ik wel heerlijk 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: